Urang Sunda

Suku Sunda ( Urang Sunda , aksara Sunda : ᮅᮛᮀ ᮞᮥᮔ᮪ᮓ ) mangrupikeun hiji kelompok étnis anu asalna ti beulah kulon Pulo Jawa , Indonésia , kalayan istilah Tatar Pasundan anu ngaliput daérah administrasi propinsi Jawa Barat , Banten , Jakarta , sareng daérah kulon Jawa Tengah ( Banyumasan ). Urang Sundana sumebar di sagala rupa penjuru Indonesia, kalayan propinsi Banten sareng Jawa Barat salaku daérah utama.

Jumlah penduduk
Sahenteuna 36,701,670 urang di Indonésia.
Wewengkon kalayan jumlah penduduk anu signifikan tempat mukimna urang Sunda:
Jawa Barat 31.743.517
Banten 2.411.937
DKI Jakarta 1.555.696
Lampung 675.270
Jawa Tengah 451,271
Sumatra Selatan 182.535
Riau 93.598
Jambi 89,394
Bengkulu 59,363
Kalimantan Barat 53.191
Jawa Timur 41.294
Papua 28.597
Sulawesi Tenggara 25.298

Bahasa
Sunda, Betawi sareng Indonesia / Melayu

Agama
Seuseueurna Muslim , tapi sababaraha urang Sunda Wiwitan , Hindu sareng Kristen
Grup étnis anu aya hubunganana
Baduy , Jawa , banten , Suku Betawi , suku Cirebon , urang Bali , sareng panyatur basa Austronesia langkung seueur.

Idéntitas anu ngahijikeun urang Sundana nyaéta basa sareng budaya na. Urang Sunda katelah optimis, marahmay, sopan, bageur sareng saderhana.

Urang Portugis nyatet di Suma Oriental yén urang Sundana jujur ​​sareng gagah. Urang Sundan ogé mangrupikeun kelompok étnis munggaran anu ngawangun hubungan diplomatik anu sami sareng bangsa-bangsa sanés.

Sang Hyang Surawisesa atanapi Raja Samian mangrupikeun raja anu munggaran di Nusantara anu ngawangun hubungan diplomatik sareng bangsa-bangsa sanés dina abad ka-15 sareng Portugis di Malaka.

Hasil diplomasi na aya dina Prasasti Traktat Sunda-Portugis. Sababaraha inohong Sunda ogé parantos janten Menteri sareng parantos janten Wakil Présidén dina kabinét Indonésia.

Salain tina prestasi dina politik (hususna di jaman mimiti kamerdekaan Indonésia) sareng ékonomi, prestasi anu luar biasa nyaéta dina bidang budaya, nyaéta sajumlah penyanyi, musisi, palaku sareng aktris ti étnis Sunda anu ngagaduhan prestasi di tingkat nasional sareng internasional.

Étimologi
Numutkeun ka Rouffaer (1905: 16) nyatakeun yén kecap Sund asalna tina kecap akar sund atanapi kecap suddha dina basa Sanskrit anu hartosna bersinar, caang, ngagurilap, bodas (Williams, 1872: 1128, Eringa, 1949: 289). Dina Old Java (Kawi) sareng Bali ogé aya kecap basa Sunda, kalayan hartosna: bersih, suci, murni, tanpa cacad / patri, cai, tumpukan, pangkat, waspada (Anandakusuma, 1986: 185-186; Mardiwarsito, 1990: 569 -570; Usum tiis, 1928: 219). Urang Sunda yakin yén aranjeunna ngagaduhan étos atanapi karakter Sundana, salaku jalan pikeun kautamaan hirup. Karakter Sunda sual anu cageur (cageur), bageur (alus), Ko (katuhu), penyanyi (introspeksi), wanter (kandel) jeungpinter (pinter). Karakter ieu parantos dijalankeun ku masarakat Sunda ti saprak salakanagara , Karajaan Tarumanagara , Karajaan Sunda-Galuh , Karajaan Pajajaran dugi ka ayeuna.

Ngaran Sunda mimiti dianggo ku Raja Purnawarman taun 397 pikeun ngarujuk ka ibukota Karajaan Tarumanagara anu didirikeun na. Pikeun malikeun pamor Tarumanagara anu turun, dina 670, Tarusbawa, penguasa Tarumanagara ka-13, ngaganti nami Tarumanagara janten Karajaan Sunda. Teras kajadian ieu dijantenkeun alesan ku Karajaan Galuh pikeun misahkeun nagara na tina kakawasaan Tarusbawa. Dina posisi lemah sareng hoyong nyingkahan perang sipil, Tarusbawa nampi paménta Raja Galuh. Akhirna, daérah Tarumanagara dibagi janten dua karajaan, nyaéta Karajaan Sunda sareng Karajaan Galuh kalayan Walungan Citarum salaku watesna.

Peta linguistik Jawa Barat


Pandangan hirup
Salain tina agama salaku cara hirupna, masarakat Sunda ogé ngagaduhan cara hirup anu diturunkeun ku karuhunna. Pandangan hirup ieu henteu bertentangan sareng agama anu dianutna sabab sacara éksplisit sareng implisit aya dina ajaran agama na, khususna ajaran Islam. Pandangan kahirupan masarakat Sunda anu diwariskeun ti karuhun tiasa dititénan dina ungkapan tradisional ieu:

“Hana nganggo hana mangke, tan hana nganggo tan hana mangke, aya ma beuheula, ayeuna, hanteu ma beuheula hanteu tu ayeuna. Hana teu aya di tukang hana watang, tan hana henteu di tukang tan hana watang. Hana ma tunggulna aya tu catangna.”

Hartosna: Aya jaman baheula, aya ayeuna, upami teu aya maka moal aya ayeuna, sabab aya jaman baheula aya jaman ayeuna, upami teu aya baheula moal aya ayeuna. Aya tunggul, tangtosna aya gagangna, upami teu aya tunggulna henteu aya gagangna, upami aya tunggulna, tangtosna aya gagangna.

Ungkapan tradisional ieu henteu jauh tina amanat Bung Karno dina biantara Peringatan Ulang Tahun 1996: “Entong ningali ka hareup ku panon buta! Kapungkur pisan mangfaat janten kaca spion pikeun bengala tibatan ka hareup. “

Hubungan antara sasama manusa
Hubungan antara manusa sareng sasama manusa di masarakat Sunda dina dasarna kedah didasarkeun kana sikep “kumawula, welas asih, sareng welas asih” , hartosna urang kedah ngasah atanapi ngajar, silih asah atanapi ngantunkeun sareng silih asih sahingga suasana kahirupan masarakat diwarnaan ku katineung. harmoni, perdamaian, katenangan, sareng hubungan, sapertos katingal dina ungkapan ieu:

Kawas gula eujeung peueut, anu hartosna hirup kedah sauyunan, henteu kedah silih adu.
Marebutkeun polah polah tanpa eusi, anu hartosna ulah gelut dina kasus anu teu aya gunana.
Kalakuan ngaliarkeun taleus ateul, anu hartosna henteu nyebarkeun kasus anu tiasa nyababkeun awon atanapi hariwang.
Panon buncelik polah pikasieuneun anu hartosna henteu ngalakukeun naon-naon di payuneun jalma sanés kalayan niat ngerakeun.
Hal-hal anu goréng ngeunaan papan jati, anu hartosna henteu ageung teuing kasalahan lanceuk atanapi sobat, aranjeunna tetep lanceuk urang, kolot pasti tiasa ngahampura aranjeunna.
Hubungan antara manusa sareng nagara sareng bangsa
Hubungan antara manusa sareng nagara sareng bangsa, numutkeun pandangan urang Sunda ngeunaan kahirupan, kedahna didasarkeun kana sikep anu nanjeurkeun hukum, membela nagara, sareng nyuarakeun nurani masarakat. Dina dasarna, tujuan hukum nyaéta dina bentuk kahoyong pikeun mulangkeun rasa kaadilan, nyaéta ngajaga kaayaan sareng ngajaga solidaritas sosial di masarakat. Masalah ieu di masarakat Sundana kagambar dina ungkapan ieu:

Kudu nanjeurkeun hukum, ngadukung nagara, mupakat ka balarea (kedah nanjeurkeun hukum, nangtung dina katetepan nagara, sareng nimpahkeun kahoyong masarakat.
Bengkung ngariung hongkok ngaronyok (babarengan dina kabagjaan sareng kasedihan).
Nyuhunkeun beurat pangayon timbangan taraju ( nyungkeun tinimbangan sareng hikmah anu paling adil, nyungkeun rahmat)


Kapercayaan
Kaseueuran urang Sundana beragama Islam (sakitar 99,8%). Aya ogé sajumlah alit urang Sunda anu Kristen (sakitar 0,1%) sareng Sunda Wiwitan (sakitar 0,1%). Agama Wiwitan Sunda tetep aya di sababaraha komunitas padesaan Sunda, sapertos di Kuningan sareng komunitas Sunda di Baduy lebak, Banten .

Bahasa

Naskah Sunda Raw
Tulisan utama: Bahasa Sundana
Dina paguneman sadidinten, urang Sunda sering ngagunakeun basa Sunda. Tapi ayeuna, seueur urang Sunda, khususna anu dumuk di daérah perkotaan, henteu nganggo deui basa Sundana dina nyarioskeun kekecapanana. [5] Sakumaha kajantenan di pusat kota Bandung , Bogor sareng Tangerang anu sibuk , dimana seueur jalmi anu henteu tiasa nyarios basa Sunda deui.

Aya sababaraha dialék dina basa Sundan, ahli basa biasana ngabédakeun genep dialék anu béda. Dialék ieu nyaéta:

Dialék Kulon ( Sunda Banten )
Dialék Kalér
Dialék Kidul (Priangan)
Dialék Wétan Tengah
Dialék Kalér-Wétan ( Sunda Sundan )
Dialék Tenggara
Dialék Kulon diucapkeun di daérah Banten. Dialék Kalér nutupan daérah Sunda belah kalér kalebet kota Bogor sareng sababaraha daérah Pantura. Teras logat Kidul mangrupikeun dialék Priangan anu kalebet kota Bandung sareng sabudereunana. Samentawis éta, dialék Wétan Tengah mangrupikeun dialék di Majalengka sareng Kabupatén Indramayu. Dialék Kalér-wétan nyaéta hiji dialék di sakitar Cirebon sareng Kuningan, ogé di sababaraha kacamatan di Kabupatén Brebes sareng Tegal, Jawa Tengah. Sareng pamustunganana dialék Tenggara mangrupikeun dialék di sakitar Ciamis, ogé di sababaraha kacamatan di Cilacap sareng Kabupaten Banyumas, Jawa Tengah.

Seni
Seni jogét
Seni tari utama di suku Sundana nyaéta tari jaipongan , tari merak, sareng tari topéng.

Tanah Sunda (Pasundan) dipikaterang ngagaduhan rupa-rupa budaya anu unik sareng pikaresepeun, Jaipongan mangrupikeun kasenian budaya anu kawéntar ti daérah ieu. Tari Jaipongan atanapi Jaipong saleresna mangrupikeun tarian modéren sabab mangrupikeun modifikasi atanapi kamekaran tarian tradisional Sunda anu khas, nyaéta Ketuk Tilu. Tari Jaipong ieu ogé dipentaskeun ku iringan musik anu khas, nyaéta gamelan . Musik ieu mangrupikeun kumpulan sababaraha alat musik sapertos kendang , go’ong atanapi gong , saron , kacapi, suling, angklung. jsb. Degung tiasa diibaratkeun salaku ‘orkestra’ dina musik Éropa / Amérika. Fitur anu khas tina Tari Jaipong ieu nyaéta musik stomping na, dimana alat kendang anu paling sering didangukeun nalika iringan nari. Tarian ieu biasana dilakukeun ku jalma, sacara pasangan atanapi kelompok. Salaku jogét anu pikaresepeun, Jaipong sering dilakukeun dina acara hiburan, kasalametan atanapi pésta kawinan.

Seni téater
Tanah Pasundan kasohor ku seni pertunjukan wayang na. Wayang Golek nyaéta lakon wayang tina kai sareng diperankeun ku sutradara anu ogé bertindak salaku palaku sora anu disebat Dalang. Dalang ngagaduhan kaahlian dina niru sagala rupa sora manusa. Sapertos Jaipong, pagelaran Wayang Golek dipirig ku musik Degung kumplit sareng Sindennya. Wayang Golek biasana dilakukeun dina acara hiburan, kawinan atanapi acara-acara sanés. Waktos pagelaranna unik, nyaéta dina wengi (biasana sapeupeuting) mimitian jam 20.00 – 21.00 dugi ka 04.00 énjing. Carita anu dicaritakeun ngalangkungan perjuangan antara anu hadé sareng anu jahat (tokoh anu hadé ngalawan tokoh anu goréng). Carita wayang anu populér ayeuna diideuan ku budaya Hindu ti India, sapertos Ramayana atanapi Perang Baratayudha. Palaku dina carita nyandak nami na tina taneuh India.Dina Wayang Golek, aya ‘tokoh’ anu diantisipasi pisan pikeun pintonanana, nyaéta grup anu disebut Purnakawan, sapertos Cepot, Dawala, sareng Gareng. Karakter ieu populér sabab karakter anu sok maénkeun peran lucu (sapertos pelawak) sareng sering nimbulkeun seuri ti pemirsa. Dalang palinter bakal maénkeun tokohna kalayan variasi anu narik pisan.

Seni Musik
Salain ti jogét, darat Sundan ogé kasohor ku seni seni na. Dina maénkeun gamelan, biasana aya penyanyi anu nyayogikeun lagu-lagu Sunda kalayan nada sareng galur anu khas. Penyanyi ieu biasana awéwé anu disebut sindén. Henteu ngan ukur saha waé anu tiasa nyanyi lagu anu ditembangkeun ku sindén kusabab nada sareng wirahmana na sesah ditiru sareng diajar. Ieu di handap aya sababaraha lagu ti daérah Sunda:

Bubuy Bulan
És Lilin
Manuk Dadali
Tokecang
Mojang Priangan
Salaku tambahan, aya alat musik Sunda diantarana:

Angklung
Calung
Gamelan
Kacapi
Karinding
Suling
Imah adat
Artikel utama: Imah tradisional Sunda

Imah tradisional Sunda Julang Ngapak suhunan di Papandak, Garut
Sacara tradisional, imah-imah Sunda aya dina tihang kalayan jangkungna 0,5 m – 0,8 m atanapi 1 méter di luhur taneuh. Di imah-imah baheula, jangkungna handapeun sababaraha ngahontal 1,8 méter. Daérah éta sorangan umumna dipaké pikeun ngaitkeun sato ingon sapertos sapi, kuda, atanapi kanggo nyimpen pakakas tatanén sapertos cangkang, bajak, garu sareng sajabina. Pikeun naék ka bumi disayogikeun tangga anu disebut Golodog anu didamel tina kai atanapi awi, anu biasana diwangun henteu langkung ti tilu léngkah. Golodog ogé fungsina pikeun meresihan sampéan sateuacan lebet ka bumi.

Imah tradisional Sunda asli ngagaduhan ngaran anu béda-béda gumantung kana bentuk hateup sareng panto bumi. Sacara tradisional aya hateup anu dingaranan Suhunan Jolopong, Anjing Tagong, Badak Heuay, Perahu Kemureb, Jubleg Nangkub, Capit Gunting, sareng Buka Pongpok. Diantara ieu, Jolopong mangrupikeun bentuk anu paling saderhana sareng sering dipendakan di daérah warisan budaya atanapi di désa.

Jolopong ngagaduhan dua daérah hateup dipisahkeun ku jalur suhunan di tengah gedong bumi. Batang suhunan sami panjang sareng sajajar sareng dua sisi handapeun atap pesawat anu silih sisi, sedengkeun anu sanésna langkung pondok tibatan suhunan sareng motong jejeg dina kadua tungtung suhunan.

Pedalaman anu dipiboga ku Jolopong éfisién pisan. Kamar Jolopong diwangun ku vestibule anu disebut kaisar atanapi tepas; rohangan tengah disebut tengah imah atawa patengah; rohangan sisi disebat pangkeng (kamar); sareng rohangan tukang anu diwangun ku dapur anu disebut pawon sareng tempat nyimpen nasi anu disebut padaringan. Kamar anu disebut téras ngalayanan nampi tamu. Baheula, rohangan ieu ditingalkeun kosong tanpa alat-alat rumah tangga atanapi parabotan sapertos méja, korsi, atanapi korsi. Nalika tamu sumping, anu gaduh bumi badé nyebarkeun kasur kanggo tamu kanggo linggih. Kana waktosna, méja sareng korsi bahkan alat-alat sanés parantos disayogikeun. Kamar balandongan fungsina pikeun nambihan tiiseun pangeusi bumi. Pikeun kamar tidur, Pangkeng dianggo.Ruangan sapertos pangkéng mangrupikeun padamelan atanapi gudang anu dianggo pikeun nyimpen barang-barang rumah tangga atanapi pakakas. Ruang tamu dijantenkeun tempat pikeun kumpul kulawarga sareng sering dianggo pikeun upacara atanapi kasalametan sareng ruang tukang (dapur) dianggo kanggo masak.

Tina sudut pandang filosofis, imah tradisional ieu milik masarakat Jawa Barat ngagaduhan pamahaman anu luar biasa. Sacara umum, nami suhunan imah tradisional Sunda dimaksudkeun pikeun ngahargaan lingkungan alam. Ampir di unggal gedong bumi tradisional Sunda, kuku beusi atanapi alat bangunan modéren sanés pisan. Pikeun panguatan antara kutub, paseuk (tina awi) atanapi tali anu didamel tina serat atanapi serat kalapa dianggo, sedengkeun hateupna salaku panutup kanggo bumi nganggo serat, daun kalapa, atanapi daun rumia, kusabab imah tradisional Sunda jarang nganggo ubin atap. Hal anu matak ogé nyaéta ngeunaan bahan anu dianggo ku bumi nyalira. Pamakéan bahan stan ipis sareng lantai panggung tina kai atanapi papan palupuh pastina moal tiasa dijantenkeun tempat panyumputan di komunitas anu ngagaduhan peradaban biadab.Imah pikeun masarakat Sundan sanés bénténg panyalindungan tina musuh manusa, tapi ngan saukur ti alam dina bentuk hujan, angin, matahari sareng sato.

Sistem kapamimpinan

Kontrak perkawinan tradisional Sunda di payuneun pamimpin sareng saksi-saksi.
Sistem kulawarga di suku Sundana dua hala, nasabna ditarik ti pihak bapak sareng indung. Di kulawarga Sundana, bapak salaku kapala kulawarga. Ikatan hubungan anu kuat sareng peran Islam anu mangaruhan pisan kana adat istiadat, warna sagala aspek kahirupan urang Sunda. Di suku Sundana, aya pancakaki, anu mangrupikeun istilah pikeun nunjukkeun hubungan duduluran. Anjeunna masihan conto, kahiji, duduluran anu aya hubunganana langsung, ka handap, sareng vertikal. Nyaéta barudak, euncu (incu), piut (buyut), bao , canggahwareng atanapi janggawaréng , udeg-udeg , kaitsiwur atanapi gantungsiwur. Kadua, duduluran anu aya hubunganana sacara teu langsung sareng horisontal, sapertos barudak paman, bibi, atanapi uwak , murangkalih nini-aki atanapi dulur-dulur, barudak ti duduluran angkat . Katilu, duduluran anu aya hubunganana sacara teu langsung sareng langsung sareng vertikal, sapertos lanceuk lanceuk, sareng sajabina. Dina basa Sundana , kosa kata sajarah sareng sarsilah ( salsilah atanapi silsilah) ogé dikenal, anu hartosna kirang langkung sami sareng kosa kecap sajarah sareng silsilah dina basa Indonésia. Harti sajarah nyaéta nyusun garis / katurunan.

Nikah dina tradisi Sunda diwangun ku sababaraha upacara. Upacara ngeuyeuk seureuh biasana diayakeun sadinten sateuacan akad nikah.

Asakan Khas
Artikel utama: Masakan Sundana
Sababaraha jinis jajanan tradisional Indonesia anu asalna ti tanah Sunda, sapertos sayuran asem, sayur lodeh, pepes, tutug oncom, lalaban, jst.

Profesi
Seuseueurna urang Sunda damel salaku patani sareng nuju tani, ieu kusabab taneuh sunda anu subur. [6] Dugi ka abad ka-19, seueur urang Sunda ngabudidayakeun sacara mobile.

Salain tina tani, urang Sundan sering milih janten pengusaha sareng padagang salaku mata pencaharianana, sanaos kaseueuranana pengusaha skala leutik, sapertos ngajual makanan sélulér, muka kios atanapi réstoran, muka toko bahan kadaharan sareng kabutuhan sadidinten, atanapi muka usaha teukteukan buuk, di daérah perkotaan ogé aya anu muka usaha percetakan, distribusi, cafe, nyéwa mobil sareng ngagaleuh ngajual mobil tilas. Warung nasi Sundan, kios mi instan (biasa dikenal salaku “warung indomie”) sareng bubur kacang hejo, ogé toko kopi mangrupikeun perusahaan mikro-ékonomi sektor informal anu biasa dilakukeun ku urang Sunda. Profesi padagang ngumbara ogé dilakukeun ku seueur urang Sunda, utamina anu ti Tasikmalaya sareng garut. Chairul Tanjung sareng Eddy Kusnadi Sariaatmadja mangrupikeun conto pangusaha Sunda anu suksés. Chairul Tanjung sareng Eddy Kusnadi Sariaatmadja bahkan kalebet kana daptar 40 jalma beunghar di Indonésia anu dikaluarkeun ku majalah Forbes tanggal 29 Nopémber 2012.

Profesi sanés anu dicekel ku seueur urang Sunda nyaéta salaku PNS , pelaut, sareng seniman; boh salaku penyanyi atanapi aktris aktor / sinétron.

Prabu Siliwangi
Dewi Sartika
Wiranata Koesoema V
Oto Iskandar di Nata
Iwa Koesoema Soemantri
Djuanda Karta Widjaja
Achdiat Karta Mihardja
Koko Koswara
Umar Wirahadi Kusumah
Ali Sadikin
Udjo Ngalagena
Ajip Rosidi
Marty Nata Legawa
Marty Nata Legawa
Robby Darwis
Ridwan Kamil
Raden Ayu Lasmi Ningrat
Desy Ratnasari
Rossa

(Visited 9 times, 1 visits today)
Bagikan tulisan dengan klik ikon di bawah ini:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Asep Ma'mun Muhaemin

Asep Ma'mun Muhaemin

Saya membuat situs jurnalismewarga.net ini dengan 1 visi 1 misi : Persatuan.

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *